Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ljunghedarna som försvann
Tis 15 jan 2013 kl 12:10
För hundra år sen drogs planerna upp för en dramatisk förändring av landskapet i sydvästra Sverige. På några årtionden utplånades de vidsträckta ljunghedarna och ersattes med skog. Hedmarken hade sträckt... sig från Skåne till Bohuslän och in i Småland och Västergötland. Totalt beräknar man att ljungheden som mest täckte en yta som var större än Gotlands. Men anledningen till att man började plantera träd var mer en önskan om att lyfta bönder ur fattigdom, än att tjäna pengar på skogen. I dagens Vetandets Värld berättar Tomas Lindberg hur förvandlingen från hed till skog gick till.

Planteringen av skog på ljungheden hade börjat i mindre skala redan på 1860-talet och på 1940 talet var ljungheden i stort sett borta. Markanvändningen på heden utarmade jorden och de sista som hängde kvar där var fattiga bönder som hade svårt att klara försörjningen. Idag växer skog och åter skog på den gamla Ljungheden .

Tillsammans med skogsforskaren Lars Kardell har vår reporter Tomas Lindberg besökt området i sydvästra Sverige där ljungheden en gång fanns. I flera naturreservat i finns delar av ljungheden kvar, bland annat i reservatet Mästocka Hed utanför Halmstad. Där kan man fortfarande hitta mosippan och cypresslummern, men båda är akut utrotningshotade. De är beroende av att ljunghedens landskap bevaras och de gynnas genom att man bränner ljungen regelbundet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".