Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Trettondagskonsert från Berwaldhallen med Ann Sofie von Otter och Martin Fröst
Sön 13 jan 2013 kl 21:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Trettondagen är den sista stora helgdagen i vårt julfirande. På 300-talet blev det en kyrklig högtidsdag och kallades för ”uppenbarelsedagen”, genom seklerna har dess betydelse stöpts om i olika omgångar... Hos oss är den idag starkt förknippad med de tre vise männens - de österländska stjärntydarnas - ankomst till krubban med de tre gåvorna, guld, rökelse och myrra som blivit våra dagars julklappar. Stjärngossarna i sina strutar, som numera förknippas med Luciafirandet, har sin koppling till dessa tre och det medeltida mysteriespelet som framfördes på Trettondagen, ”de tre konungars fest”. Det blev en afton i festens- och stjärnglansens tecken på Berwaldhallen. En kär och återkommande tradition sedan över tjugo år. I årets konsert bjöd två av våra största internationella artister, Anne Sofie von Otter och Martin Fröst tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av den dynamiske italienske dirigenten Enrique Mazzola på en sprakande musikfest och fröjd för alla sinnen. Från Brahms via Stravinsky till Kurt Weill.

Anne Sofie von Otter

Vår hyllade svenska mezzosopran har länge ansetts vara en av sin generations finaste sångare och har en mängd inspelningar och utmärkelser bakom sig, inklusive en Grammy Award och en Diapason d’Or tillsammans med pianisten Bengt Forsberg. Hon har samarbetat med dirigenter som Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle och med orkestrar som Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker och New York Philharmonic.

På hennes repertoar av opera roller hittar vi Octavian (Rosenkavaljeren), Orfeus (Orfeus och Euridice) och Julius Caesar (Händel) samt på senare tid roller som Brangäne (Tristan och Isolde) och Baba (Rucklarens väg). Hon gästar regelbundet världens främsta operahus som Royal Opera House Covent Garden, Wiener Staatsoper och The Metropolitan Opera. Anne Sofie samarbetar även över genregränserna, nyligen med jazzpianisten Brad Mehldau och tidigare med poplegenden Elvis Costello.

Martin Fröst

Martin är utan tvekan en av de mest framstående virtuoserna på sitt instrument. Han arbetar över hela världen – med en repertoar som omfattar inte bara alla traditionella verk för klarinett, utan även verk direkt komponerade för honom som t ex Anders Hillborgs uppmärksammade Peacock Tales och Kalevi Ahos Concerto. Han har just uruppfört Bent Sörensens Klarinettkonsert med Nederländska Radions Kammarorkester i Concertgebouw och Kölns Philharmonie.

Han framträder regelbundet med renommerade orkestrar som Wiener Symphoniker, City of Birmingham Symphony och Los Angeles Philharmonic och som kammarmusiker samarbetar han med musiker som Leif Ove Andsnes, Janine Jansen, Thorleif Thedéen, Roland Pöntinen, Tabea Zimmerman och Christian Tetzlaff.

Martin Fröst är sedan ett par år konstnärlig ledare för Vinterfest i Mora och konstnärlig ledare för International Chamber Music Festival i Stavanger. Martin har en lång lista lovprisade inspelningar på BIS Records. Hans senaste CD är Dances to a Black Pipe med Australian Chamber Orchestra.

Enrique Mazzola

Denne italienske dirigent är sedd som en av sin generations mest innovativa och dynamiska dirigenter. Han har specialiserat sig på klassicismen och den tidiga romantikens musik, har bred operaerfarenhet samt är expert på att uttolka samtida musik. Från och med säsongen 2012/2013 är han chefsdirigent för Orchestre National d’Ile de France.

Text: Andreas Konvicka (från Berwaldhallens programtidning)

Program:

Dimitry Kabalewsky (1904–1987): Colas Breugnon Ouverture op 24
Göran Fröst (1974): Klezmer Dances
Jacques Offenbach (1819–1880): arr G Fröst
ur Tamburmajorens dotter: Que m’importe un titre éclatant
ur La Périchole: Péricholes dryckesvisa
Johannes Brams (1833–1897): ur Ungerska danser
- Nr 1 g-moll Allegro molto
- Nr 21 e-moll Vivace – Più presto
Joseph Canteloube (1879–1957): ur Chants d’Auvergne
- Bailèro
- L’Aïo dé Rotso
- Lo fiolairé
- Lou coucut
Luciano Berio (1925–2003): Quattro versioni originali della ”Ritirata
notturna di Madrid” di L Boccherini sovrapposte e transcritte per orchestra
Anders Hillborg (1954): Wing Prelude – En gul böjd banan
Jag vet en dejlig rosa (trad)
Camille Saint-Saëns (1835–1921): ur Simson och Delila
- Bacchanale
- Mon coeur s’ouvre à ta voix
Igor Stravinsky (1882–1971): Cirkuspolka
Artie Shaw (1910–2004): Clarinet Concerto, arr Hans Ek
Kurt Weill (1900–1950): ur One Touch of Venus
- I’m a Stranger Here Myself
- Speak Low
MALCOLM ARNOLD (1921–2006): ur Klarinettkonsert nr 2, The Pre-Goodman Rag
CHARLES TRENET (1913–2001): Boum!, arr O Helge

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör premiären av Emmy Lindströms nyskrivna klarinettkonsert som inspirerats av den stora heden Hampstead Heath i London, med dess med uråldriga ekar, exotiska papegojor, dammar och konstverk.

KONSERT: Jojje Wadenius med bandet Cleo Tis 12 dec kl 20:30(90 min)

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

KONSERT: Violeta Parra 100 år! Tis 12 dec kl 19:03(87 min)

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".