Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Barn nej tack! - om frivillig barnlöshet
Tis 15 jan 2013 kl 10:03
Popstjärnan och galleristen Marina Schiptjenko har valt bort barn och får ständigt svara på frågor om varför. Hennes val har har fått andra att dra slutsatser om att hon är empatistörd och kall men själv... kallar hon sig hellre barnfri än barnlös. Varför får den som avstår från barn vänja sig vid omgivningens frågor medan den som väljer att bli förälder sällan tvingas motivera sitt val? I dagens program ställer vi frågan "Är det självklart att skaffa barn?". Programmet är ett telefonväkteri där Psykologen Liria Ortiz och Marina Schiptjenko svarar på lyssnarnas frågor.

Det finns en mycket stark samhällelig norm om att vi ska bli föräldrar och för att ses som en familj måste man ha barn, att bara vara två räcker inte menar Kristina Engwall, medförfattare till boken "Frivillig Barnlöshet". Särskillt kvinnor ifrågasätts om de väljer ett annat sätt att leva. 

Författaren Lena Andersson har aldrig velat bli mamma, relationen mellan förälder och barn blir automatiskt ojämlik och hierarkisk menar hon. I stället för att man ständigt ska få frågan varför har du inte barn? borde frågan vara; varför vill du ha barn? Men att sticka ut hakan i den här frågan väcker mycket känslor. I USA har boken "Why have kids" av feministen och bloggaren Jessica Valenti skapat debatt. Hon menar att idén om att skaffa barn för att själv bli lycklig är ny och orealistisk och att det är dags att börja prata om varför vi skaffar barn.

Programmet är ett telefonväkteri.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".