Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Barn nej tack! - om frivillig barnlöshet
Tis 15 jan 2013 kl 10:03
Popstjärnan och galleristen Marina Schiptjenko har valt bort barn och får ständigt svara på frågor om varför. Hennes val har har fått andra att dra slutsatser om att hon är empatistörd och kall men själv... kallar hon sig hellre barnfri än barnlös. Varför får den som avstår från barn vänja sig vid omgivningens frågor medan den som väljer att bli förälder sällan tvingas motivera sitt val? I dagens program ställer vi frågan "Är det självklart att skaffa barn?". Programmet är ett telefonväkteri där Psykologen Liria Ortiz och Marina Schiptjenko svarar på lyssnarnas frågor.

Det finns en mycket stark samhällelig norm om att vi ska bli föräldrar och för att ses som en familj måste man ha barn, att bara vara två räcker inte menar Kristina Engwall, medförfattare till boken "Frivillig Barnlöshet". Särskillt kvinnor ifrågasätts om de väljer ett annat sätt att leva. 

Författaren Lena Andersson har aldrig velat bli mamma, relationen mellan förälder och barn blir automatiskt ojämlik och hierarkisk menar hon. I stället för att man ständigt ska få frågan varför har du inte barn? borde frågan vara; varför vill du ha barn? Men att sticka ut hakan i den här frågan väcker mycket känslor. I USA har boken "Why have kids" av feministen och bloggaren Jessica Valenti skapat debatt. Hon menar att idén om att skaffa barn för att själv bli lycklig är ny och orealistisk och att det är dags att börja prata om varför vi skaffar barn.

Programmet är ett telefonväkteri.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 19 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 12 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 05 sep kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 29 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 22 aug kl 10:03(55 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".