Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Två mästerliga musiker och improvisatörer med världsrenommé – Ravi Shankar, sitar, John Scofield, gitarr
Tis 15 jan 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ravi Shankar, en av den klassiska nordindiska musikens främste företrädare gick ur tiden strax innan jul. I kvällens P2 Live minns vi mästaren genom att återutsända en konsert från Berwaldhallen i Stockholm... 1989. Därefter den amerikanska gitarristen John Scofield, av många ansedd som vår tids främste jazzgitarrist, med en trio i en inspelning från Göteborgs Konserthus. Nyfiken på konserterna men vill höra ett smakprov innan du lyssnar? Varsågod:

Sitarmästaren Ravi Shankar har gått ur tiden. Han avled den 11 december 2012 i sitt hem utanför San Diego, Kalifornien, 92 år gammal. Aktiv in i det sista.

Ravi Shankar blev för de flesta i väst känd när Beatles, och då främst George Harrison, sökte upp honom för att inspireras till ny musik, nytt tänkande. Nu hade Ravi Shankar turnerat i Europa långt tidigare, ja, redan som barn under 1930-talet. Då som dansare! Men det var med sitt bländande spel på sitar han kom att vinna den västerländska publikens hjärtan. Listan kan göras oändligt lång av musiker, förutom då George Harrison, som drogs till Ravis själfulla konst under 60- och 70-talen. Jazzmusikern John Coltrane, kompositören Philip Glass, den klassiska violinisten Yehudi Menuhin och popgrupper som The Byrds och Grateful Dead. Ravis öppenhet inför andra musikformer fick George Harrison att utnämna Ravi Shankar till "världsmusikens Gudfader". Något Ravi Shankar själv ogillade. Det berättar han i programmet i en intervju som gjordes av musikjournalisten Johan Scherwin i samband med att Ravi Shankar tilldelats det svenska Polarpriset 1998.

Tillsammans med sin unge och talangfulle tablaspelare Kumar Bose hör vi tre ragor; Raga Raga Bhimapalai (sen eftermiddagsraga), Raga Tilak shyami (kvällsraga) samt avslutningsragan Raga Mishra Kafi (thumbri).

Inspelning: Lars Hedh. Producent: Mats Einarsson

John Scofield är en av de där musikerna som man omedelbart känner igen på hans sound, timing och frasering. Han har förekommit i de mest skilda musikaliska sammanhang, från blues till fusion och avantgarde, men hans röst är alltid omisskännlig. Det gör att han av många betraktas som den störste jazzgitarristen i modern tid, kanske tillsammans med generationskamraterna Pat Metheny och Bill Frisell. Här hör vi John Scofield tillsammans med basisten Steve Swallow och trumslagaren Bill Stewart i en inspelning från Stenhammarsalen i Göteborgs Konserthus. Vi bjuds också delar av en intervju med Scofield som av Sveriges Radios producent Johannes Lundberg.

Inspelning: Bertil Karlsson, Anders Jernqvist. Producent: Johannes Lundberg.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Ravi Shankar, Kumar Bose, Björn Weinrich, Sukanaya Shankar - Rag Bhimpalasi
  Kompositör: Trad
 • 19.28
  Ravi Shankar, Kumar Bose, Björn Weinrich, Sukanaya Shankar - Rag Tilak Shyam
  Kompositör: Trad
 • 19.54
  Ravi Shankar, Kumar Bose, Björn Weinrich, Sukanaya Shankar - Rag Mishra Kafi
  Kompositör: Trad
 • 20.37
  John Scofield, Steve Swallow, Bill Stewart - Chicken Dog
  Kompositör: John Scofield
 • 20.56
  John Scofield, Steve Swallow, Bill Stewart - Eiderdown
  Kompositör: Steve Swallow
 • 21.26
  John Scofield, Steve Swallow, Bill Stewart - You'Ve Changed
  Kompositör: Bill Carey, Carl Fischer
 • 21.39
  John Scofield, Steve Swallow, Bill Stewart - Twang
  Kompositör: John Scofield
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Beethovens Missa Solemnis Igår kl 19:03(177 min)

Hör Beethovens symfoniska storverk "Missa Solemnis" med Radiokören och Svenska Kammarorkestern under ledning av Thomas Dausgaard.

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".