Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad händer när välfärden får gå med vinst?
Fre 18 jan 2013 kl 12:10
De senaste 20 åren har svensk välfärd förändrats i grunden. Att vi låter privata företag driva skattefinansierad skolverksamhet med vinst gör Sverige närmast världsunikt. I det här är sista programmet... i Vetandets Världs serie om den ekonomiska vetenskapen ska vi gräva djupare i frågan om vinster i välfärden.

Förespråkarna för den privatiserade välfärden menar att kostnadseffektivitet och ökad valfrihet för individen leder till ett bättre samhälle. Men på den nya svenska välfärdsmarknaden är det inte den som väljer som betalar, utan allmänheten.

Vissa forskare pekar på att individens valfrihet kan gå stick i stäv med det som är bäst för samhället och att det finns risk för att vinstdrivande privata aktörer ger oss dålig valuta för skattepengarna.

Medverkande:

Henrik Jordhal är docent i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, och forskar på skattefinansierade tjänster.

Joacim Tåg, doktor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, forskar kring riskkapitalbolagenen och dess effekter i samhället.

Jonas Vlachos, biträdande professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet

Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi vid ekonomihögskolan i Lund

Berit Hallin, boende på äldreboendet Attendo Kungshamn

Henrik Borelius, vd och koncernchef Attendo som ägs av riskkapitalbolaget Ikinvest.

Ulf Mattsson, styrelseordförande Sveriges största friskoleföretag Academedia och industriell rådgivare åt riskkapitalbolaget EQT som äger Academedia.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".