Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Pindosbergens drakar och Gran i Gudruns spår
Lör 19 jan 2013 kl 06:14
Högt uppe i de grekiska Pindosbergen ligger Draksjön. Där, i den karga och dimmiga miljön, lever sotsvarta varelser med eldröda bukar. Det handlar om salamandrar, närmare bestämt bergvattensalamandern... Mesotriton alpestris. Vår reporter Hjalmar Dahm besökte sjön tillsammans med den grekiske agronomen och amfibieskådaren Antónis Kyriakópoulos. När stormen Gudrun drog fram över sydsverige fällde orkanvindarna massor av träd. Bland annat drabbades Nytebodaskogen i nordöstra Skåne. De mäktiga gamla granar som föll lämnade luckor efter sig, luckor som nu är föremål för en stenhård kamp mellan unga barr- och lövträd. Tillgången på död ved i området drog också till sig insekter, bland annat den ökända granbarkborren (Ips typographus). Fältreporter Erik Kohlström ägnar sig denna lördagmorgon åt granen och dess ekologi, tillsammans med Gunnar Isacsson från Skogsstyrelsen. I veckans kråkvinkel besöker Lisa Henkow Tutankhamons grav, som just nu ställs ut i Malmö. Gravföremålen vittnar om en enorm biologisk mångfald, allt från kobror till dyngbaggar till krokodiler finns avbildade i reliefer och ornamentik. Men hör den också till det förflutna? Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".