Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Dolda hjärnskador en utmaning för vården
Tor 17 jan 2013 kl 12:10
Hur ska personer med förvärvade lätta, sk osynliga, dolda, hjärnskador få den hjälp de behöver? Det är en stor fråga för hjärnskadesvården. Risken är att folk skickas hem från akuten, efter hjärnskakning,... och upptäcker effekterna först långt längre fram. Det framkom vid Hjärnskadeforum 2013 som hölls i veckan i Stockholm.

Till akuten kommer det bortåt 20.000 personer med lättare hjärnskador, ofta kallade hjärnskakningar, och de flesta får gå hem och vila. De flesta får inte heller några bestående men, men det finns ett mindretal som det inte går lika bra för. Det finns sannolikt också ett mörkertal, alltså personer med problem som inte statistiken omfattar.

Vid Hjärnskadeforum 2013 i Stockholm berättade hjärnskadekunniga hur vissa av dem som drabbats av lättare hjärnskador börjar förstå (ett halvår, ett år eller senare) att allt inte står rätt till ändå, med minne, koncentration med mera. En del av dem söker sig till vården och hamnar förhoppningsvis under utredning vid neurologisk rehabiliteringsklinik.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".