Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Dolda hjärnskador en utmaning för vården
Tor 17 jan 2013 kl 12:10
Hur ska personer med förvärvade lätta, sk osynliga, dolda, hjärnskador få den hjälp de behöver? Det är en stor fråga för hjärnskadesvården. Risken är att folk skickas hem från akuten, efter hjärnskakning,... och upptäcker effekterna först långt längre fram. Det framkom vid Hjärnskadeforum 2013 som hölls i veckan i Stockholm.

Till akuten kommer det bortåt 20.000 personer med lättare hjärnskador, ofta kallade hjärnskakningar, och de flesta får gå hem och vila. De flesta får inte heller några bestående men, men det finns ett mindretal som det inte går lika bra för. Det finns sannolikt också ett mörkertal, alltså personer med problem som inte statistiken omfattar.

Vid Hjärnskadeforum 2013 i Stockholm berättade hjärnskadekunniga hur vissa av dem som drabbats av lättare hjärnskador börjar förstå (ett halvår, ett år eller senare) att allt inte står rätt till ändå, med minne, koncentration med mera. En del av dem söker sig till vården och hamnar förhoppningsvis under utredning vid neurologisk rehabiliteringsklinik.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".