Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Mildner om karta och verklighet
Fre 18 jan 2013 kl 13:15
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I veckans radioessä reflekterar författaren Anders Mildner över vårt till synens omättliga behov av att veta VAR vi är. Var kommer det i från? För visst känner du igen dig stående med din mobil i handen... i en främmande stad, stirrande ner i mobilen? Och kanske ser du mer där i mobilens gps än runt omkring i den verklighet som just omger dig? Och i bilen pratar gps-navigatörerna med dig med sina statiska röster och guidar dig fram genom gatorna. Men gps-röst eller karta kan ibland ge en ganska missvisande bild av verkligheten.

I dag bär vi med oss kartor i våra telefoner. Tekniken bär ett löfte med sig om att vi aldrig mer ska vara vilse.

Stannar sällan upp 

Men väldigt sällan stannar vi upp och reflekterar över det faktum att bara för att vi vet VAR vi är, behöver det inte betyda att vi inte har en fullständigt felaktig bild av vår omgivning.

Kartorna förvränger verkligheten 

För det finns flera problem med kartor, inte bara att jorden råkar vara rund. En sfärisk form kan inte överföras till en platt yta, utan att förvrängas.

Hör Anders Mildner, utifrån kartornas historia, reflektera kring kartan och verkligheten.

När jag nu drar igång min kartapp i min telefon möts jag av den information som just nu anses vara den absolut viktigaste: var jag själv befinner mig och var restauranger, kafeer och affärer är belägna. Det säger nog lika mycket om vår tid som varningarna om drakar gjorde på medeltiden.

Böcker och länkar:
Jeff Jarvis, ”Public Parts”
Jerry Brotton, ”A History of the World in Twelve Maps”

Musik:
Parijat: Reiki Healing Waves

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".