Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Miljonregn över svensk solenergiforskning
Tis 22 jan 2013 kl 12:10
Energimyndigheten presenterade i förra veckan en satsning på solenergiforskning. Sex särskilt lovande projekt får dela på 108 miljoner kronor. Solenergi är ett område där Sverige har potential att både... ställa om vår egen energiförsörjning och att exportera kunskap och teknik. För solenergiforskning är vi bra på här i landet. Särskilt intressant är forskningen om solbränslen, där man försöker härma naturen för att utvinna lagringsbar energi.

Några av de utvalda forskargrupperna jobbar med solceller, medan en grupp har som mål att föra solbränslen närmare verklighet. Dit går den största enskilda delen av Energimyndighetens satsning, 34 av de 108 miljonerna. Solbränslen är bränslen som görs med hjälp av solenergi och som sen kan tex. tankas i bilen. Att göra ett solbränsle är att härma naturen. Det är ju så växterna gör. De tar material från naturen och använder solenergi till att forma om dem till bränsle de lever på. Det blir en sorts fotosyntes, fast styrd av människan.

I dagens Vetandets Värld berättar Sara Bargi på Energimyndigheten varför man tror så benhårt på svensk solenergiforskning. Dessutom sänder vi ett ett reportage om solbränsleforskning som frilansjournalisten Kristoffer Gunnartz gjorde för drygt ett år sedan, där han bland annat träffade Stenbjörn Styring, en idag väldigt nöjd professorn i biomimetik vid Uppsala Universitet. I snart två decennier har forskare försökt kopiera fotosyntesen och kanske har deras förhoppningar större chans att bli verklighet med ett rejält tillskott av forskningspengar.

 I reportaget medverkar Stenbjörn Styring - professor i biomimetik, Ann Magnusson - docent i biokemi, Leif Hammarström - professor i kemisk fysik; alla tre på Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet. I programmet hörs också Eva Marie Aro - professor i molekylär växtbiologi vid Åbo universitet. Och Sven Kullander - ordförande i Kungliga Vetenskapsakademins energiutskott.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".