Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Politikerna och tv-dramatiken Och krafttag krävs nu i Indien
Mån 21 jan 2013 kl 13:15
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Författaren och frilansjournalisten Dan Jönsson anser att cliffhangern har blivit en del av den politiska dramaturgin. Till exempel i fallet med USA:s så kallade budgetstup. Och debattören Fredrik Segerfeldt... har läst ny, indisk bok om landets utveckling, enligt vilken det krävs en hel del för att få fart på Indien.

Dan Jönsson diskuterar cliff hangern som fenomen och menar att denna dramaturgi nu också dominerar politiken.

USA:s  ”budgetstup” är ett exempel.

Tidens svaghet för politiska cliffhangers är kanske typisk för ett samhälle där den politiska dagordningen har blivit alltmer beroende av medier, särskilt teve, menar Dan Jönsson.

Hör också Fredrik Segerfeldt om en ny bok som kommit ut i Indien (och snart når den internationella marknaden).

Det är toppekonomen Jagdish Bhagvati, som kritiskt analyserar sitt hemland. Han kommer bland annat fram till att det krävs fler liberaliseringar och mer tillväxt om landet ska ha en chans att minska fattigdomen.

Bhagwati och Panangariya pekar på bristande industrialisering. Medan Kina är världens fabrik har Indien begränsat sig till att bli världens kontor.

Bok:
Jagdish Bhagwati och Arvind Panangariya: India´s tryst with destiny.
(Snart utgiven i väst med titeln Why growth matters)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".