Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Sociala medier-experten Mymlan om konsten att leva i ett informationssamhälle
Sön 27 jan 2013 kl 17:00
Mymlan, d v s journalisten, bloggaren och sociala medier-experten Sofia Mirjamsdotter, diskuterar information overload med datavetaren Andreas Jacobsson och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors i veckans... Filosofiska rummet.

Vi lever i ett informationssamhälle och blir översköljda av information under större delen av vår vakna tid. Den amerikanske författaren Clay A Johnson jämför i boken The information diet – A case for conscious consumption (Information till döds på svenska) skräpmatskulturen med informationsfrossan. Skräp in, skräp ut. Fett, salt och socker. Man blir fet och sjuk av friterad kyckling. Och man blir stressad, avtrubbad och dum av för mycket vanföreställningar och lättuggad bekräftelse på internet.

Vad bestämmer vad som finns och vad vi tar till oss, hur medvetna är vi om vår informationskonsumtion och vad händer med oss i denna ”information overload” som man talar om – i denna överbelastning av information? Kort sagt: Hur håller vi oss flytande på informationsoceanen?

Samtal mellan Sofia Mirjamsdotter, journalist, bloggare och en av Sveriges främsta experter på sociala medier, Andreas Jacobsson som är lektor i datavetenskap vid Malmö högskola och Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Filosofiska rummet
Sön 01 okt kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 17 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 10 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 03 sep kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 27 aug kl 17:00(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".