Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Ignorerade felmarginaler och dramatiserade granskningar
Lör 19 jan 2013 kl 11:03
Annie Lööf i fritt fall? Nja - allt inom felmarginalen - KORRIGERAD Det verkar inte gå så bra just nu för Annie Lööf. ”Fritt fall för Lööf är rubriken i Expressen - och sen står det: ”Centerledarens dystra... siffror, lägre förtroende än nånsin” Expressen har beställt undersökningen från ett de mer kända mätföretagen. Sist med kursiverad stil - i en liten faktaruta - står det: "Ingen av förändringarna är statistiskt signifikanta." Förändringen är alltså liten att den ligger inom felmarginalen och man inte kan dra någon slutsats alls. Vi har i veckan undersökt mediernas sätt att presentera partisympatiundersökningar och förtroendesiffror för politiker - undersökningar de ofta är både beställare och förmedlare av. Hur går det då med det kritiska förhållningssättet? Reporter Katarina Andersson. OBS: Det har framkommit att förändringarna i stödet för Annie Lööf VAR statistiskt säkerställda. Vi vill också korrigera hur ett ljudklipp i det så kallade löpet användes. Se hela korrigeringen: Döljer svartvit granskningsdramaturgi nyanserna i berättelsen? Vi bad Åsa Welander reda ut om de stora granskande programmen skapat sig en så svartvit dramaturgi att de inte längre lyckas ge en nyanserad bild av det de vill skildra - istället byggs programmen upp mot en offentlig utskämning. Anonyma bloggaren som blivit maktfaktor i försvarsdebatten Även om försvarsdebatten just nu hettat till och senaste veckan nått ut en aning i allmänna medier så har den varit en ganska ovanlig gäst där de senaste åren. Frågan är om inte den mest tongivande debattens istället förs på en anonym blogg - Wiseman Wisdom. Vem står bakom den anonyma bloggen där till och med Överbefälhavaren skrivit debattinlägg? Hur kan en anonym person få en så stark ställning på ett helt politikområde? Tonchi Percan har tittat på fenomenet.
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".