Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Tupperware-partyn på nätet Och om punken igår och idag
Tis 22 jan 2013 kl 13:15
Vår praktikant Jesper Cederstrand reflekterar kring en ny trend i sociala medier: tipsa om en produkt och tjäna pengar på dina vänner. Nu ökar den här sortens Tupperware-partyn på nätet snabbt. Och Ann... Ighe, lektor i ekonomisk historia i Göteborg, diskuterar punken då och nu.

Jesper Cederstrand reflekterar kring en ny trend i sociala medier: tipsa om en produkt och tjäna pengar på dina vänner.

Att utnyttja ett socialt sammanhang för att kränga varor är inget nytt fenomen. I slutet av 1940-talet började företaget Tupperware med direktförsäljning på familjära tillställningar, 1960 kom trenden till Europa. Nu ökar den här sortens Tupperware partyn snabbt - i sociala medier.

Cedestrand refererar en debatt kring det här fenomenet som förs i flera amerikanska tidningar och på bloggar.

Det gruppen Pussy Riot gjorde, var det punk eller performance?

Ann Ighe menar att det är svårt att dra en gräns och berättar att punken alltid arbetat med många och olika uttryckssätt.

De drev skivbolag men också en kompromisslös antikommersialism: Skivomslag märktes med vad man högst skulle betala för dem i en affär utan att bli blåst.

Länkar:
#link=344233#
#link=344234#
#link=344236#
#link=344238#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".