Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Toppmötet i Davos: Håller ekonomigiganterna än?
Ons 23 jan 2013 kl 13:15
Idag inleds det ekonomiska toppmötet i Davos. Därför läge att höra doktoranden på KTH Jesper Meijling om en ny dubbelbiografi om två tidigare minst sagt inflytelserika ekonomer. Närmare bestämt giganterna... Keynes och Hayek. Men har de verkligen något att lära oss idag? Hör också kulturskribenten Margareta Flygt om en ny tysk bok, som skämtar om - jo, faktiskt - Hitler.

Jesper Meijling har alltså läst en dubbelbiografi om de två kända 1900-talsekonomerna John Maynard Keynes och Friedrich Hayek.

Vad kan de ha att lära oss idag?

Och I Tyskland har det kommit ut en omdebatterad bok som skämtar om Hitler.

Margareta Flygt har läst och reflekterar kring dagens Tyskland och dess traumatiska förhållande till historien.

Böcker:
Nicholas Wapshott: Keynes-Hayek . The Clash that Defined Modern Economics, 2011.

Timur Vermes: Er ist wieder da, 2012

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".