Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Bakteriernas dubbla ansikte – så kan baciller hjälpa människan
Tis 22 jan 2013 kl 10:03
Bakterier förknippas ofta med fara och sjukdom. Men något håller på att hända, det forskas allt mer på deras goda sidor. Ett exempel är magsårsbakterien helicobacter pylori som blev världsberömd när Barry... Marshall och Robin Warren fick nobelpriset 2005. De hade bevisat att bakterien leder till magsår som i sin tur kan orsaka magcancer och helicobacter pylori skulle utrotas med antibiotika. I dag menar kritiker att bakterien också har goda sidor och att barn som saknar den löper större risk att drabbas av astma och fetma. I veckans Kropp & Själ djupdyker vi i bakteriernas dubbla ansikte, att de kan göra oss sjuka vet vi, men på vilket sätt kan de hjälpa oss?

Martin Blaser, professor i microbiologi vid New Yorks universitet, är den främsta kritikern mot bilden av magsårsbakterien helicobacter pylori som något som ska utrotas; ”Pendeln har svängt, helicobacter Pylori, har två ansikten, och vi har fokuserat för mycket på det negativa.” menar han.

Även på andra håll studeras bakteriernas positiva effekter, på flera sjukhus används donerad avföring för att bota magåkommor. Genom att föra in friska bakterier i en sjuk person kan tarmfloran, i bästa fall, normaliseras.

En annan fråga som studeras är huruvida allergier kan påverkas genom att mammor ges vissa bakterier under graviditeten. Thomas Abrahamsson, barnläkare och forskare vid Linköpings universitet, berättar om en stor studie där kvinnor ges mjölksyrebakterier efter den tjugonde graviditetsveckan. Gäst i studion är även professor Lars Engstrand vid Karolinska institutet som forskat om bakterier och deras påverkan på människan i över två decennium.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".