Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Magra sälar och stora exploatörer
Fre 25 jan 2013 kl 12:10
Grönlandssälarna i Arktis har blivit magrare de senaste åren och dessutom föder de betydligt färre ungar än förr. Det och mycket annat har avhandlats på en lite annorlunda konferens som hålls under en... vecka varje år i Tromsö. Hit kommer oljeföretagen, politikerna och fiskeriföreträdarna som vill utnyttja Arktis naturtillgångar när isen försvinner, liksom forskarna som varnar för att framtiden kanske inte ser ut som exploatörerna tror. Vetandets värld rapporterar från den pågående konferensen Arctic Frontiers 2013.

Medverkande:
Paul Wassman, professor i marin ekologi på universitetet i Tromsö,
Rolf Tamnes, professor vid institutet för försvarsstudier i Oslo
Tore Haug, forskningsledare på Havsforskningsinstitutet i Tromsö
Maren Esmark, generalsekreterare på Norges Naturvernforbund
Harald Loeng, forskningsdirektör vid Havforskningsinstitutet i Bergen

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".