Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Bröderna Séeberger och andra vimmelfotografer – de mesta och bästa modeskildrarna?
Fre 25 jan 2013 kl 10:03
Vimmelbilder, det vill säga fotografier på folk som klätt upp sig för att gå på olika festliga evenemang, är inte bara en källa till glädje (och ibland - skadeglädje). De är också modehistoriskt intressanta... i över hundra år har de funnits, och genom att studera dem kan man lära sig mycket om både tiden, och trender. Pionjärer i genren var de tre franska bröderna Séeberger som från 1909 och framåt dokumenterade dåtidens högsta mode. Mer om dem, och om vikten av vimmelbilder, berättar vi i veckans STIL.

Just nu är det högsäsong för vimmelgenren. Varje vecka är det någon slags galatillställning. Det har inte bara varit Ellegala, Guldbaggegala och idrottsgala, här i Sverige. I USA har det varit film- och tv-galan Golden Globes och snart är det dags för brittiska filmgalan Bafta och amerikanska Oscarsgalan. Men oavsett vilka priser som delas ut så har de en sak gemensamt – både pristagare och publik dokumenteras av vimmelfotografer, och kan därefter skärskådas i media. Vilka var där? Hur såg de ut? Och vad hade de på sig?

I veckans program berättar vi inte bara mer om vimmelfotografiets historia, och om bröderna Séeberger vars reklamslogan löd: ”Ögonblicksbilder av det högsta modet, en redovisning av parisisk stil”.

Vi har även följt med på gala med ett par proffs som har röda mattan som sin arbetsplats, fotografen Mikael Engström och journalisten Lotta Gray. Vi har också träffat fotografen Joakim Strömholm som berättar om varför det idag är så svårt att fotografera folk på gatan, till skillnad från förr både han och hans pappa med lätthet kunde fånga ögonblicksbilder. Och hans pappa, det är förstås den kände fotografen Christer Strömholm. Om hans sätt att närma sig människor och mode får vi också höra. Dessutom har vi mött DJ:duon Rebecca och Fiona som berättar om en av dagens viktiga plattformar för just mingelbilder – klubbar. Och om hur dagens frekventa fotograferande av alla (på allt och alla) har satt press på dem som går ut och dansar. Till sist vänder vi på kameran och tar en titt på hur fotografer egentligen har klätt sig. Vilket plagg är typiskt för dem?

Veckans gäst är Michael Elmenbeck, grundare av Bon Magazine.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av Luciaveckan, och de snövita särkar som bärs av både barn och vuxna, så ska vi passa på att vädra den vita skjortan. Ett plagg som ofta lyfts fram som "en klassiker".

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".