Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Primo Levi - fånge nr 174 517
Fre 25 jan 2013 kl 13:15
På söndag är det Förintelsens årliga minnesdag. I veckans radioessä tecknar psykologen och journalisten Annika Nordin ett porträtt av Auschwitz-fången nummer 174 517 - Primo Levi. Den italienske kemisten... och författaren Levi anses vara en av de främsta skildrarna av Förintelsen.

  

Primo Levis genombrott kom sent, först i samband med sjuttiotalets intresse för Holocaust.

Hans sista stora credo om Förintelsen, De räddade och de förlorade från 1986, kommer ut idag, 25:e januari, på svenska med inledning av författaren Göran Rosenberg.

Trodde inte på gud 

Levis religiösa ståndpunkt var Auschwitz  finns, alltså kan inte Gud finnas.

Hans livshållning var Auschwitz har hänt. Alltså kan det hända igen.  

Psykologen och journalisten Annika Nordin tecknar en bild av ett av 1900-talets mest omutliga - och omistliga – vittnen.


(Det här programmet sändes i liknande tappning den 5 april 2012)

Böcker:
Av Primo Levi på svenska:

Tre böcker, samlingsvolym med de två tidigare utgivnaböckerna Är detta en människa? och Fristen, båda i översättning av Ingrid Börge, samt De räddade och de förlorade - nu på svenska för första gången i översättning av Barbro Andersson.
Om icke nu, så när? Översättning Ingrid Börge, Bonniers 1986
Periodiska systemet. Översättning Ingrid Börge, Bonniers, 1993
I oviss timme och övriga dikter. Tolkning Roger Fjellström i samarbete med Louise Kahan, Italienska Kulturinstitutet i Stockholm, 2011

Om Primo Levi på svenska:
Camon, Ferdinando: Samtal med Primo Levi. Översättning Ingrid Börge, Carlsson Bokförlag, 1998

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".