Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Rapport från Putins arbetsläger
Mån 28 jan 2013 kl 13:15
Vi börjar veckan med en ny och skakande skildring av ett ryskt arbetsläger av idag, skriven av Rysslands mest kände fånge. Författaren, debattören och miljöpartisten Per Gahrton har läst den fängslade... före detta oligarken Mikhail Chodorkovskijs skildring av ett ryskt arbetsläger - inte helt olikt Stalintidens GULAG.

Det kunde varit en skildring av Dostojevskij från ett sibiriskt förvisningsläger eller en Solzjenitsyn-inblick i Stalintidens GULAG.

Men den nyutkomna ryska boken Tiurma i volja, Fängelse och viljestyrka, är en inifrånberättelse från ett ryskt arbetsläger här och nu, i dagens Putin-Ryssland.

Författaren är en av nutidens märkligaste ryska personligheter, Mikhail Chodorkovskij, som i år fyller femtio och suttit inspärrad sedan han just fyllt fyrtio. 

Per Gahrton har läst Mikhail Chodorkovskijs berättelse.

Gerner om Ryssland och EU

Hör också en nedkortad version av ett tidgare sänt inslag av historikern Kristian Gerner om Rysslands känsla för Europa.  

(Inslaget sändes i sin helhet den 6 september 2012)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Igår kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".