Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Huldrelokkk, Oumou Sangaré & Bela Fleck, Gerry Hemingway Quintet samt Joëlle Léandre, Lotte Anker och Raymond Strid
Tis 29 jan 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
1. Huldrelokkk på Rökeriet, Strömstad 3 oktober 2. Oumou Sangaré och Bela Fleck från Terrassen, Södra Teatern i Stockholm 10 juli. Del 2 av 2. 3. Joëlle Léandre, Lotte Anker och Raymond Strid på Umeå jazzfestival... 26 oktober. 4. Gerry Hemingway Quintet på Umeå Jazzfestival, 26 oktober. Tre nordiska trollkvinnor, en häxmästare på banjo och en malisk kvinna som sjunger för livet, ett besök i frijazzens förunderliga värld och komplexa jazzkompositioner.

I kvällens P2 Live presenteras tre kvinnor med starka personligheter som tagit sig namnet Huldrelokkk efter huldrans, trollkvinnans, lockande rop. En tilldragande musik tack vare ett drivet spel på fiol, gitarr och nyckelharpa och därtill sång i distinkta stämmor. Repertoaren rör sig i nordisk tradition;  danslåtar, ballader och vaggvisor. Huldrelokkk bildades 2009 och släppte sin första CD 2011 ”Trolldans”. Trion består av danska Liv Vester Larsen, svenska Mia G Ådin och Kerstin Blodig som med norska rötter växte upp i Berlin. Kerstins tyska bakgrund är en förklaring till att Huldrelokkk turnerar flitigt i Tyskland.

Inspelningen har P2 Live fått från P4 Live Riks där Anders Jernquist producerade och spelade in konserten på Rökeriet i Strömstad, 3 oktober.

I kvällens andra akt hör vi den andra delen av konserten med maliska Oumou Sangaré i samarbete med den amerikanske banjoisten Bela Fleck. Det började med Bela Flecks intresse för banjons ursprung. Tog sig därför till Mali i Västafrika där han träffade Oumou Sangaré, en  av Afrikas riktigt stora artister med turneér över hela världen. I hemlandet är hon framför allt beundrad för sina rättframma sånger som kritiserar ett konservativt samhälle, som ger hopp till den unga kvinnliga befolkningen om förändring. Bela Fleck, i sin tur betraktas av många som världens främste banjoist som fördomsfritt - men alltid med samma skicklighet -  rör sig i alla tänkbara genrer. Inspelningen gjordes på Terrassen vid Södra Teatern i Stockholm, 10 juli. Inspelningen gjordes av Sveriges Radios Mats Landberg med Ulf Gruvberg som producent.

Därefter lämnar vi en västafrikansk ljudvärld för en helt annan. Vi hör tre musiker som skapar sin egen värld genom att fri och lyhörd improvisation. Här finns basisten, fransyskan Joëlle Léandre, den svenske slagverkaren Raymond Stridh och den danska saxofonisten Lotte Anker i ivrigt samspråk. Erfarenheten kring fri improvisation är stor i trion. Joëlle Léandre har samarbetat med storheter som Pierre Boulez, John Zorn och John Cage.  Lotte Anker har sin bas i Art Ensemble of Copenhagen, ursprungligen en nutida-musikensemble som glidit över mer till att bli en gränsöverskridande konstgrupp med improvisationen som bas. Och så Raymond Stridh. En av svensk frijazz verkliga portalfigurer som tillsammans med bland andra saxofonisten Mats Gustafsson snart sagt uppträtt på alla arenor för europeiska improvisationsmusik. Hör också Sveriges Radios reporter Stefan Ubbesen i en intervju med Lotte Anker.  Inspelningen gjordes under Umeå Jazzfestival i oktober av Sveriges Radios musiktekniker Per-Åke Hermansson med Lars-Göran Ulander som producent.

I kvällens sista akt blir vi kvar på Jazzfestivalen i Umeå genom att lyssna till trummisen och kompositören Gerry Hemingway och hans kvintett. Gerry Hemingway som beskriver sin musik som mycket detaljrik där flera melodiska linjer och olika rytmiska mönster kan pågå samtidigt. Också under soloinsatserna. Det är mitt sätt att utrycka mig själv, säger Gerry Hemingway i en intervju gjord av SRs reporter Märet Öhman som kan avlyssnas i programmet. Gerry Hemingway Quintet där vi också hör Mark Helias, bas, Oscar Noriega, klarinett, Ellery Eskelin, tenorsax och Terrence McManus, elgitarr.

Inspelningen gjordes av Christer Blomgren med Mikael Lindberg som producent.

Presentation och text: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.34
    Joëlle Leandre, Lotte Anker, Raymond Stridh - Souk Léandre
    Kompositör: Joëlle Leandre, Lotte Anker, Raymond Stridh
  • 21.44
    Gerry Hemingway Quintet - Meddle Music
    Kompositör: Gerry Hemingway
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Fre 22 sep kl 19:03(177 min)
P2 Live
Tor 21 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Ons 20 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 20:30(90 min)
P2 Live
Tis 19 sep kl 19:03(87 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".