Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vad vet vi om ADHD hos barn?
Tis 29 jan 2013 kl 10:03
Allt fler barn äter läkemedel mot ADHD. Men samtidigt som fler får den narkotikaklassade medicinen riktas kritik mot att vi har allt för liten kunskap om hur barnen påverkas på lång sikt. Det finns inget... entydigt svar på varför ADHD verkar bli allt vanligare. En del pekar på större kunskap och medvetenhet medan andra menar att vi fått ett allt svårare samhälle att leva i för den som sticker ut från normen och att diagnosen sätts allt för lättvindigt. I veckans Kropp & Själ pratar vi om orsaker till ADHD hos barn men också om vad forskningen säger om långsiktiga effekter av medicinering. Och finns det några andra behandlingsformer som har effekt?

Carolines 11-årige son fick sin diagnos i somras, först blev hon ledsen men nu känns det skönt att han äntligen kan få rätt hjälp. Hennes son är långt ifrån ensam, uppskattningsvis har mellan 3 och 10 procent av skolbarnen diagnosen. Frågan om att ge läkemedel för att lindra symptomen har länge varit kontroversiell eftersom medicinen innehåller små doser centralstimulerande medel.

Professor emeritus Alan Sroufe vid universitetet i Minnesota, som forskat på ADHD i flera decennier, menar att vi måste börja se mer till sociala faktorer istället för att fokusera på biologiska förklaringsmodeller. Han orsakade en debatt i USA när han förra året gick ut och kritiserade användandet av ADHD-läkemedlet ritalin, vi vet för lite om hur barnen påverkas i framtiden menar han.

Gäster i studion: Anna Lundh, överläkare barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm, Lisa Thorell som forskar om ADHD hos barn i förskolan och skolan vid Karolinska Institutet samt Mårten Gerle vid Socialstyrelsen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".