Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
När syskonbråk blir till våld
Fre 08 feb 2013 kl 11:03
- Den är min! - Nej, den är min! Så låter det i de flesta barnfamiljer men varför bråkar syskon och vad gör man om bråken övergår i våld? Syskonrelationen grundläggs tidigt i livet och är en stark relation... ändå pratas det så lite om hur vi påverkas av våra syskon.

- Det är så man gör med syskon, man bråkar, säger Agnes nio år och Gustav som är lika gammal tycker det kan vara bra att bråka för då får man prata ur sig all ilska.

- Vi brukar liksom säga låtsatsförlåt till varandra, ett förlåt fast på låtsas, säger Michael också han nio år, när han förklarar hur han och hans lillebror gör när de blir sams igen.

En del familjer behöver hjälp för att reda ut bråken mellan syskon och i Umeå finns det en studiecirkel som kallas Familjepeppen som riktar sig till föräldrar.

- Syskonbråk är något som ofta får föräldrar att slita sig i håret, säger Ulla Nilsson som är kursledare.

Men vad gör man om bråken blir till våld?

- Det finns normala syskonbråk men om bråken blir för våldsamma kan det påverka relationen syskon emellan resten av livet, säger Elisabeth Schönbeck som är beteendevetare.

Emma Nygren och Anneli Lindberg arbetar på tjejjouren i Umeå och ibland chattar de med tjejer som berättar om att de utsätts för våld av något syskon.

- Det finns en hedersaspekt i syskonvåldet som inte handlar om andra kulturer eller andra religioner, säger Emma och Anneli.

Ett program av Filippa Armstrong

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
Barnen
Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".