Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
När syskonbråk blir till våld
Fre 08 feb 2013 kl 11:03
- Den är min! - Nej, den är min! Så låter det i de flesta barnfamiljer men varför bråkar syskon och vad gör man om bråken övergår i våld? Syskonrelationen grundläggs tidigt i livet och är en stark relation... ändå pratas det så lite om hur vi påverkas av våra syskon.

- Det är så man gör med syskon, man bråkar, säger Agnes nio år och Gustav som är lika gammal tycker det kan vara bra att bråka för då får man prata ur sig all ilska.

- Vi brukar liksom säga låtsatsförlåt till varandra, ett förlåt fast på låtsas, säger Michael också han nio år, när han förklarar hur han och hans lillebror gör när de blir sams igen.

En del familjer behöver hjälp för att reda ut bråken mellan syskon och i Umeå finns det en studiecirkel som kallas Familjepeppen som riktar sig till föräldrar.

- Syskonbråk är något som ofta får föräldrar att slita sig i håret, säger Ulla Nilsson som är kursledare.

Men vad gör man om bråken blir till våld?

- Det finns normala syskonbråk men om bråken blir för våldsamma kan det påverka relationen syskon emellan resten av livet, säger Elisabeth Schönbeck som är beteendevetare.

Emma Nygren och Anneli Lindberg arbetar på tjejjouren i Umeå och ibland chattar de med tjejer som berättar om att de utsätts för våld av något syskon.

- Det finns en hedersaspekt i syskonvåldet som inte handlar om andra kulturer eller andra religioner, säger Emma och Anneli.

Ett program av Filippa Armstrong

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
– Du hade ju inga socbeslut i fickan Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)

Vad kan det betyda för ett barn att bli intervjad i radio? Att få sin röst hörd? I det sista programmet av Barnen söker Ylva Mårtens upp Sonny som hon intervjuade för 13 år sedan.

Jag duschar inte Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)

- Jag känner mig inte trygg att visa mig naken i skolan, det känns som att folk tittar och dömer, säger Linnea som går i åttan på Eneskolan i Järna. Linnea har inte duschat i skolan på tre år.

Läsa eller spela, det är frågan? Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Finns det en konflikt mellan barns dataspelande och bokläsande? Det undersöker Barnens reporter Ylva Mårtens. Kajsa Pasanen och Ramyar Shahsavari går i sexan i Frödingskolan i Karlstad. Vad kommer...

”Jag lär mig engelska när jag spelar" Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Spel är en stor del av många barns liv. Nio av tio barn ägnar sig åt att spela via datorn eller mobilen. Och var fjärde kille i mellanstadieåldern spelar mer än tre timmar per dag. Vad är grejen med...

Jag vill utforska världen Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)

Jens-Antonio är 11 år och tycker inte att han lär sig någonting i skolan. De stökiga eleverna tar över lektionerna och lärarna ger honom inga nya utmaningar, berättar han. Så han bestämmer sig för att...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".