Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Varför röstar S-väljare på SD?
Ons 30 jan 2013 kl 13:15
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Varför röstar traditionella socialdemokratiska väljare på Sverigedemokraterna? Kanske är det en fråga om kultur? Frilansjournalisten Petter Larsson, som tidigare också ansvarade för Efter Arbetets ledarsida,... kommenterar en ny bok. Det är i den det hävdas att kulturfrågorna ändrat den klassiska höger-vänsterpolitiken. Hör också frilansjournalisten Natacha López som skriver en bok om Occupy-rörelsen. Nu har hon mött en av Occupy-rörelsens förgrundsgestalter, som ligger bakom Strike Debt.

Petter Larsson har närmare bestämt läst den nya antologin Class, Politics and the Radical Right om de högerradikala partierna som vinner mark i Europa.

Varför attraheras så många traditionella vänsterväljare av dessa partier? I boken diskuteras en ny uppdelning i politiken, bortom den klassiska höger-vänsterskalan.

Och Natacha López, som skriver en bok om Occupyrörelsens olika förgreningar, har samtalat med en av dess förgrundsgestalter: filosofiprofessorn och aktivisten George Caffentzis som driver rörelsen Strike Debt.

Strike Debt är en rörelse som vill organisera privatpersoner som har tvingats skuldsätta sig för att klara vardagen.

Bok:
Class, Politics and the Radical Right. Red: Jens Rydgren, Routledge, 2013

Länkar:
#link=344885#
#link=344884#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".