Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Geoingenjörskonst bromsar global uppvärmning
Fre 01 feb 2013 kl 12:10
Rymdspeglar som reflekterar bort solljus från jorden och konstgjorda träd som specialdesignats för att suga upp koldioxid i mängder. Är det så vi ska bromsa den globala uppvärmningen om utsläppen av klimatgaser... inte minskar? Det tror forskare som nu utvecklar olika tekniker för att manipulera klimatet i syfte att hålla nere jordens temperatur. Det kallas geoengineering eller geoingenjörskonst. Förespråkarna ser planetär ingenjörskonst som helt nödvändigt för att komma tillrätta med global uppvärmning. Kritikerna ser enorma miljörisker. Vem vet vad som händer när vi börjar att mixtra med jordens klimatsystem?

Geoingenjörskonst är ett forskningsområde som fortfarande till stora delar ligger i sin linda. Nu ska forskare vid Linköpings universitet i ett stort projekt intervjua allmänhet och forskare för att pejla attityder och frågor kring dessa nya, tänkta, klimattekniker.

Tanken är att låta människor komma till tals innan stora teknikförändringar sjösätts. Risken är annars, menar Linköpingsforskarna, är att människor upplever att forskarna går bakom ryggen på dem, något som tidigare bland annat har märkts i debatten och politiken kring genmodifierade grödor.

Vetandets Värld möter Victoria Wibeck, docent i miljövetenskap vid Linköpings universitet. Hör henne berätta om det nya samhällsvetenskapligt inriktade projektet kring geoingenjörskonst.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".