Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Den växande slummen
Lör 02 feb 2013 kl 09:03
Om världens slumområden, där det idag bor över en miljard människor. I megastäderna vill man riva problemen med fattigdom, ohälsa och kriminalitet. Men kan man verkligen bygga bort ojämlikhet? Reportage... från Lagos flytande kåkstad som nu sågas ner, hus för hus. Och följ med till Mumbai, där misären blivit turistattraktion.

Dharavi, mitt i Indiens kommersiella centrum Mumbai, är Asiens största slum. Där bor över en miljon människor under omständigheter som på många sätt är omänskliga. Men trots det söker sig hela tiden nya migranter från Indiens landsbygd dit. Det beror på att Dharavi erbjuder en väg för fattiga människor att ta del av Mumbais ekonomiska möjligheter som inte går att nå på andra sätt. Med tiden har slumområden som Dharavi kommit att bli en integrerad del av Mumbais ekonomi. Konflikts Daniela Marquardt gick tillsamman med  Lotten Collin på en guidad tur genom Dharavis trånga gränder.

En annan megastad som på många sätt är sinnebilden av helt okontrollerad urbanisering är Lagos, Nigerias största stad. Där ligger slumområdet Makoko, som till stor del är byggd på vatten i den stora lagun som delar Lagos. Men Makoko är hotat – nyligen sågades 400 bostäder ned av polisen. Konflikts Lotten Collin tog båten ut till Makoko.

Men vad är då framtiden för megastäder som Lagos och Mumbai, och deras ständigt växande slumområden? Är det kaos och kollaps? Eller finns det en annan väg framåt? En person som ägnat mycket tid åt att forska och fundera på detta är antropologen och statsvetaren Janice Perlman, chef för tankesmedjan Megacities. Hon har nära studerat slumoråden – eller squatter settlements, ungefär informella bosättningar, som hon föredrar att kalla dom – sen slutet av 60-talet, framförallt i Rio de Janeiro i Brasilien. Janice Perlman berättade för Konflikts Ivar Ekman att den rika eliten i städerna ofta ser slummen som ett slags sår, ett sår som måste skäras bort.

Gäst i studion för att diskutera dessa frågor är Maria Lantz, rektor för Konstfack och tidigare ansvarig för ett stort konstprojekt vars syfte var att i detalj dokumentera livet i Dharavi.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Lotten Collin

Mer om ämnet:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".