Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Om "den skotske samurajen"
Fre 01 feb 2013 kl 13:15
Veckans radioessä handlar om hur Japan utvecklades från feodalstat till en modern industrination i slutet av 1800-talet. Som spindeln i nätet satt en yngling från Skottland. Det är Japankännaren och kulturjournalisten... Anette Masui som berättar om den skotske samurajen Thomas Glover från Aberdeen i Skottland.

Thomas Blake Glover hette alltså skotten, som enligt många var något av en katalysator i Japans utveckling från feodalstat till modern industrination under 1800-talets andra hälft. Hans liv och gärning beskrivs i biografin ”Scottish Samurai” av Alexander McKay.

Glovers namn finns inristat i hjärtat hos varje japan. Samurajupproret han stödde kallas nämligen för Meiji-restaurationen och är en av de viktigaste milstolparna i Japans historia, berättar Anette Masui - tidigare också kulturråd vid Sveriges ambassad i Tokyo.

Utan Thomas Blake Glover hade Japan inte industrialiserats i samma rekordsnabba takt, inte byggt världens starkaste flotta och fått modet att kolonisera sina grannländer. Vem vet, kanske hade Japan inte heller angripit USA i andra världskriget och fått de där atombomberna fällda över sig? Ja, de kontrafaktiska spekulationerna kan göras många, men säkert är att världen, utan denne person, hade varit åtminstone en opera fattigare

Musik:
Giacomo Puccini: ”Madame Butterfly”, dirigent Antonio Pappano. Humming chorus (ur Akt 2) och Uvertyr (Akt 3)

Böcker:
Alexander McKay: ”Scottish Samurai: Thomas Blake Glover, 1838-1911”, Canongate Books, Edinburgh 1993, 1997, 2012
John Luther Long: ”Madame Butterfly”, publicerad ett otal gånger i olika format av diverse förlag, men första gången i den amerikanska tidskriften Century 1898.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Igår kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".