Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Sångarporträtt 1: Jonas Kaufmann, tenor
Sön 22 jan 2012 kl 14:00
Först ut i P2 Dokumentärs serie Sångarporträtt är Jonas Kaufmann. ”Han inte bara sjunger underbart med sin smidiga, varma och maskulina röst, men han ser också förbaskat bra ut” 

Så skrev tyska ”Der Spiegel” i en recension av Jonas Kaufmanns cd  ”Sehnsucht” som innehåller tyska operaarior från Mozart till Wagner, vilket säger en del om sångarens kapacitet.

Själv säger han att  han gärna sjunger Wagner, men inte de tyngsta rollerna och inte alltför ofta. Han vill behålla stämmans flexibilitet och återvänder därför gärna till Mozart, även om han beklagar att han numera inte så ofta får tillfälle att sjunga sina Mozartroller. 

Numera är det Wagner som gäller - ”Lohengrin” och ”Parsifal” i första hand, men kanske ännu mer italiensk och fransk operarepertoar. Det fick stockholmarna erfara när Jonas Kaufmann 2012 var celeber gäst på Kungliga Operan under Jussigalan

Tom Sandberg träffade den karismatiske sångaren i samband med Jussigalan. Samtalet kom att fokusera mycket på vilka krav som ställs på en operasångare. Framför allt en hållbar teknik som tillåter många timmars daglig sång i kombination med en förmåga att ge sig hän utan att för den skull spränga den egna ramen – dvs rösten.

Att Jonas Kaufmann är en värdig efterföljare till stora tenorkollegor  som Jussi Björling, Luciano Pavarotti, Placido Domingo m.fl. är knappast en överdrift!

En serie av Tom Sandberg:

22/1 Två höga herrar del 1 - Jonas Kaufmann (Tom Sandberg möter en tenor)
29/1 Två höga herrar del 2 - Michael Weinius (Tom Sandberg möter en tenor)
5/2 Två primadonnor del 1 - Malena Ernman (Tom Sandberg möter en mezzosopran)
12/2 Två primadonnor del 2 - Anna Larsson (Tom Sandberg möter en alt)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Jussi Björling, Frieder Weissmann, Hilversum-Radions Orkester - La Boheme: (16)
  Album: Jussi Björling Live
  Kompositör: Giacomo Puccini
  Bolag: BLUEBELL OF SWEDEN
 • 14.05
  Jonas Kaufmann, Marco Armiliato, Prags Filharmoniska Orkester - Werther: Akt 3, "Toute Mon Ame Est La...Pourquoi Me Réveiller"
  Album: Romantic Arias
  Kompositör: Jules Massenet
  Bolag: DECCA
 • 14.15
  Claudio Abbado, Mahler Chamber Orchestra, Jonas Kaufmann - Lohengrin: Akt 3, "In Fernem Land"
  Album: Tenor
  Kompositör: Richard Wagner
  Bolag: DECCA
 • 14.30
  Jonas Kaufmann, Claudio Abbado, Mahler Chamber Orchestra - Fidelio: Nr 11, Akt 2, "Gott Welch' Dunkel Hier...In Des Lebens Frühlingstagen"
  Album: Tenor
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
  Bolag: DECCA
 • 14.49
  Jonas Kaufmann, Antonio Pappano, Accademia Di Santa Cecilia (Rom): Orkester - Giulietta E Romeo: Akt 3, "Giulietta Son Io"
  Album: Verismo Arias
  Kompositör: Riccardo Zandonai
  Bolag: DECCA
 • 14.56
  Jonas Kaufmann, Helmut Deutsch - Die Schöne Müllerin (D 795)
  Album: Die Schöne Müllerin
  Kompositör: Franz Schubert
  Bolag: DECCA
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
Karin Rehnqvists mäktiga rop Sön 10 dec kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Finsk musik i 40-talets krig Lör 02 dec kl 12:03(57 min)

Finland utkämpade sina tre krig under andra världskriget också med sång och nationaldansen tango, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Don Juan på musikhögskolan del 1 Sön 26 nov kl 14:00(57 min)

"När han tog på sitt kön när jag stod på alla fyra framför honom och gjorde någon märklig övning han ville att jag skulle göra, skulle han ju kunna säga 'jag visade sångteknik'."

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".