Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Whiskyglas av plast och hälsosamma människor
Lör 02 feb 2013 kl 08:50
Språkbiten tar denna vecka upp följande frågor: -”bo i hus” tycks i dag betyda ”bo i villa” - hur gick det till? -slickepotten som blev ”barnhatare” -”en bra bit” om ett helt musikstycke - hur kan detta... komma sig? -språkets underliga vägar: fothandduk, plastgångjärn och whiskyglas av plast! -varför låter ”hon är arbetsam” rätt men ”hon är hälsosam” mera tveksamt? (Fast det förekommer!) -varför tvättar vi oss i Sverige med ”tvål” när så många länder i vår närhet använde ”såpa” (i egen stavning)?
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

En lyssnare undrar varför vissa blandar ihop orden data och dator, men Ylva Byrman menar att det finns en gråzon i språket.

En lyssnare frågar varför vi säger ”peppar, peppar, ta i trä”, och Ylva Byrman tar oss in i magins värld.

En lyssnare undrar varför vi säger "hopp" till våra hundar istället för "hoppa", och Henrik Rosenkvist ger oss en utförlig förklaring.

Femåriga Nils undrar vad täckt betyder i ordet otäckt, och språkvetare Henrik Rosenkvist tar oss tillbaka till 1800-talet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".