Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Mer civilkurage behövs i Sverige
Mån 04 feb 2013 kl 13:15
-Det skulle behövas lite mer civilkurage mot vardagsrasismen i Sverige, kurage typ den som Rosa Parks stod för i USA på 1950-talet. Det anser frilansjournalisten Anette Masui, när hon berättar historien... om Parks som skulle fyllt 100 år i dag om hon varit i livet. Hör också curatorn och skribenten Robert Stasinski om debatten om det som kommit att kallas hjärnporr, eller neuroporr. Detta av forskare som anser att deras resultat har förvanskats.

Anette Masui reflekterar kring vardagsrasismen i Sverige och tar upp en ny barnbok, ”Rosas Buss”.

I dag skulle medborgarrättskämpen Rosa Parks, en svart kvinna vars civilkurage kom att påverka hela USA:s historia, ha fyllt 100 år.

Vägrade resa sig

På kvällen den 1 december 1955 klev Rosa Parks på bussen för att åka hem från sitt jobb. När chauffören uppmanade henne att ge upp sin plats för en vit man vägrade hon.  

Hon dömdes sedan till böter, men överklagade sin dom och ifrågasatte på så vis legitimiteten hos raslagarna.

Om hjärnporr

Vi tar också upp debatten om hjärnan, vår kroppsdel som nu många skriver om men får vet något om. Detta har därför kommit att kallas hjärnporr, eller neuroporr.

Många författare använder sig av nya rön om hjärnan, men nu får de kritik från forskare som hävdar att resultaten förvanskats och förenklats.

Robert Stasinski summerar den debatten.

Det finns än så länge ganska lite forskning inom vart och ett av dessa nya fält, vilket ofta leder till fantasifulla tolkningar när resultaten rapporteras i media

Böcker:
Fabrizio Silei & Maurizio A.C. Quarello: ”Rosas buss”
Raymond Tallis, Aping Mankind: Neuromania, Darwinitis and the Misrepresentation of Humanity, 2011
Naomi Wolf, Vagina, 2012

Film:
#link=345373#

Länkar:
#link=345374#
#link=345376#
#link=345380#
#link=345381#
#link=345382#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Igår kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".