Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes fredag 15 februari 2013 kl 11.03

Tjejer som slåss

- Om man ser mig ser jag inte ut som en kickersbrud. Jag kom ner till Stureplan, jag är väldigt blond och hade höga klackar. Tjejerna som kaxade trodde väl att den här tjejen kommer inte göra något. Hon är inte sån.

I Barnen möter vi tre unga flickor mellan 15 och 21 år som berättar varför de slåss. Malin är en av tjejerna som börjat synas i kriminalstatistiken. Antalet tonårstjejer som misstänks för våldsbrott har fördubblats på tio år. Fler tjejer än tidigare drar sig inte längre för att lösa konflikter med knytnävarna.

Enligt en undersökning från Brottförebygganderådet, där forskare sen 1995, intervjuat elever i årskurs nio om deras utsatthet för brott och brottslighet, ser man inte någon ökning av flickors våld.

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att samhället tidigare inte såg lika hårt på flickors våld som på pojkars våld, medan man idag tenderar att polisanmäla våldsamma flickor i högre grad än tidigare. 
-Pojkars våldsbrott behöver ingen förklaring för det har ansetts naturligt medan flickors våldsbrott kräver en förklaring för att de av samhället uppfattas som annorlunda, främmande, till och med sjuka. 
En flicka slåss inte.

Ett program av Vania Moore Briones

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.