Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Hur möter du någon i kris?
Tis 19 feb 2013 kl 10:03
För ett halvår sen förändrades Rickard och Malins liv då deras mamma oväntat gick bort. Ibland vet folk inte hur de ska reagera på deras sorg, en del verkar inte våga fråga hur det är. Många som varit... med om dödsfall, sjukdom eller andra svåra situationer vittnar om hur människor som varit ens vänner plötsligt inte hör av sig och hur kolleger går omvägar på jobbet, det verkar nästan som om vi är rädda för tårar. I studion diskuterar vi orsaker till varför den här situationen är så svår för så många och om det alltid är bra att dra upp det svåra. Veckans Kropp & Själ är ett telefonväkteri och lyssnarna kan ringa in direkt till programmet på: 08 215 216, psykologen Ann-Kristin Lundmark med lång erfarenhet av sorgebearbetning finns med i studion. Hur har du agerat när någon i din närhet haft en kris och hur har du själv blivit bemött av andra? Telefonslussen öppnar tisdag klockan 10.00.

När Helene Kindstedts son fick cancer kände hon ett stort behov av att ha mycket vänner runt omkring sig, hon skickade iväg ett sms och snart hade 10 personer kommit till sjukhuset. Helene var hela tiden tydlig med vad hon behövde och det har gjorde att hon inte kände sig ensam. Hon menar att det måste vara okej att som vän vara öppen med att man inte vet vad man ska säga eller göra, det finns för mycket skam och tabun kring hur man ska bete sig i en sån här situation. Till synes små saker kan betyda mycket, Helene minns hur en vän fyllde hennes frys med lussebullar inför jul.

Lyssnarna kan ringa in till det direktsända programmet och prata med Helene Kindstedt och psykologen Ann-Kristin Lundmark, med lång erfarenhet av sorgebearbetning, ring in på 08-215 216, telefonslussen öppnar 10.00.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".