Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Blodcancerforskning med Konfucius hjälp
Ons 29 aug 2012 kl 12:10
I Shanghai i Kina möter vi den 88-årige professorn Wang Zhen Yi, som redan på 80-talet fann på en lösning för att öka överlevnaden för en svår typ av blodcancer. Annika Östman ger oss ett personligt porträtt,... där han berättar om vilka reformer han vill se i landet och hur han hoppas att fortsätta kombinera traditionell kinesisk medicin med västerländskt kunnande.

Kina har länge längtat efter att få ett naturvetenskapligt Nobelpris. De senaste tio åren har regeringen satsat mycket pengar på forskning, men även tidigare har framstående forskning kommit från Kina. 88-årige professor emeritus Wang Zhen Yi från Shanghai upptäckte 1985 hur en variant av ett acnemedel kunde användas för att näst intill bota en ovanlig men väldigt svår och dödlig form av blodcancer, APL.

Hans fru kom hem från barnsjukhuset och berättade om en femårig flicka som höll på att dö. Wang Zhen Yi tyckte att de borde testa det han gjort försök med på labbet, det som kallas ATRA, en syra från vitamin A. Istället för cellgifter som dödade cancercellerna använde han ATRA för att lära blodcellerna att mogna normalt. Något som fungerade väldigt bra. Den femåriga flickan är nu över 30 år, och överlevnaden är över 90 procent för de som får behandlingen. 

– I de kinesiska konfucianska tankarna är det bättre att omvandla ett elakartat element till något godartat istället för att döda det, säger professor Wang Zhen Yi. 

För upptäckten har han fått 20 internationella priser, och är bland annat invald i franska vetenskapsakademien.

Nu hoppas han kunna utrota sjukdomen helt genom att kombinera ATRA med arsenik, studier som har pågått de senaste tio åren. Själv skrattar han inför tanken att eventuellt få Nobelpriset. Professor Wang är en man som genomlevt många förändringar, färdig läkare före revolutionen i Kina, arbetade som barfotaläkare i gula bergen, och var professor på Rui Ji sjukhuset i Shanghai. Under kulturrevolutionen hade han bara utländska kontakter via internationella medicintidskrifter.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".