Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bilden av mörk materia klarnar långsamt
Ons 10 apr 2013 kl 12:10
Vad är det för osynlig, svårfångad materia som utgör mer än en fjärdedel av universum? Och hur var universum beskaffat precis i början (för sådär 13, 4 miljarder år sen) - bara några hundra tusen år efter... att det bildats? Två olika fysikexperiment har kommit med nya data om detta precis nyligen, och de gör att bilden av hur vårt universum fungerar sakta klarnar.

 Lars Bergström, teoretisk fysiker vid Oscar Klein-centret vid Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, hade höga förhoppningar på resultaten om mörk matera som det slogs på trumman för redan i februari. När de kom, förra onsdagen, visade det sig att de nya mätningarna från instrumentet AMS som sitter på den internationella rymdstationen ISS, egentligen inte avslöjar något nytt.
– Det intressanta är att de bekräftar de mätningar som tidigare gjorts med Pamela-satelliten, säger Lars Bergström.

 Mark Pearce, professor i astropartikelfysik, har arbetat just med denna Pamela-satellit och är glad att resultaten därifrån får stöd av de nya mätningarna. Men också han tycker att det riktigt intressanta fortfarande väntar.
 – Det finns många instrument som mäter mörk materia just nu, så det är en spännande tid inom astropartikelfysiken!

 AMS har uppmätt många positroner, elektronens plusladdade antipartikel, just vid högre energier. Det passar bra med teorierna för mörk materia. Men vid ännu högre energier ska positronerna enligt teorin bli färre - och sådana data har ännu inte offentliggjorts. Om de också passar in i mönstret, stärks mörk materia-teorin.

 Stöd får den i varje fall från de nya resultat som kommit i vår från Planck-satelliten, som kommit med en ny karta över det helt unga universum.
 – Det mest fascinerande är att våra teoretiska modeller stämmer fantastiskt bra med de ojämnheter som den nya kartan visar. Så vi är mer och mer säkra på det vi sagt i ganska många år: att universum består av mörk materia och mörk energi, förutom den vanliga materien, konstaterar Lars Bergström.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".