Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nu rullar bränslecellsbilen ut från fabrikerna
Mån 15 apr 2013 kl 12:10
I slutet av februari rullade några av världens första serietillverkade bränslecellsbilar av löpande bandet i Korea. Det finns de som menar att den vätgasdrivna bränslecellsbilen är den optimala miljöbilen,... eftersom den bara ger vattenånga som avgas. Det förutsätter att vätgasen produceras med hjälp av förnybar el - helst sol- eller vindel.

Hittills har de bilar som tillverkats i små serier varit orimligt dyra, men det kan ändras snart. Bränslecellstekniken har tagit stora kliv framåt på senare år och flera stora biltillverkare planerar att starta serieproduktion av bränslecellsbilar inom de närmaste tre åren.

Några har redan rullat ut från det löpande bandet i Korea. Ett par av dem är nu på väg med båt till Malmö där de ska börja köras i månadsskiftet april/maj. Samtidigt får Köpenhamn 15 stycken bilar.

Bränslecellsbilen är egentligen en elbil som kompletterats med en bränslecell. På så vis får bränslecellsbilen lång räckvidd – mellan 40 och 60 mil – och blir därför ett starkt alternativ till den klassiska elbilen.

I Norge finns redan flera testbilar i reguljär drift. Frilansjournalisten Marie Granmar åkte dit och provkörde.

Medverkande:

Marius Bornstein, teknisk rådgivare hos miljöorganisationen Zero.

Thomas B Johansson, professor emeritus i energisystem från Lunds universitet och regeringens utredare av hur Sverige kan få en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.

Steinar Nygård, hos Mercedes generalagent i Oslo.

Björn Aronsson, verksamhetsledare för Vätgas Sverige.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".