Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hälsan allt bättre men nya utmaningar väntar
Tis 16 apr 2013 kl 12:10
Barnadödligheten minskar i världen, antalet kvinnor som dör i samband med förlossning minskar, antalet människor som dör i malaria och aids minskar. Det är de goda trenderna i den globala hälsan. Men samtidigt... blir mänskligheten allt fetare och många skulle må bra av mindre mat och mer motion.

Vetandets värld har varit på Svenska Läkaresällskapets konferens om Global hälsa i Stockholm och lyssnat på vad experterna har att säga om hälsoläget i världen.

Cancer, diabetes, hjärtkärlsjukdom blir allt vanligare i områden i världen som till tidigare främst till stor del schablonmässigt varit kopplade till brist på mat, undernäring och kanske svält. Fetma och fetmanrelaterade sjukdomar breder ut sig i Afrika. Även där äter folk för mycket och rör sig för lite.

Ej kommunicerbara (ej smittsamma) sjukdomar, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes står för 67 procent av dödsfallen globalt. De sjukdomarna sprider sig alla världens regioner. Nu när allt fler i världen får tillgång till ett överflöd av mat är det information som krävs för en bättre hälsa, menar Peter Friberg, Svenska Läkaresällskapet.

Medverkande: Anders Nordström, ambassadör på ud med särskilt ansvar för hiv/aids-frågor: Peter Friberg, ordförande i Svenska Läkaresällskapet; Ruth Bonita, professor i allmän hälsa, från Nya Zeeland; Mariam Claeson som jobbar med mödra- och barnhälsovård för Bill och Melinda Gates foundation.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    The Beatles - Getting Better
    Album: Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band
    Kompositör: John Lennon, Paul Mccartney
    Bolag: PARLOPHONE
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".