Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Placebo ingen magi men skapar underverk
Ons 24 apr 2013 kl 12:10
Vad sägs om att bli frisk efter ett besök hos en doktor utan ett endaste piller? Ja, det är så placeboeffekten kan fungera. Och faktiskt händer det rent fysiologiska saker i kroppen när placebo hanteras... rätt. Det berättar hjärnprofessor Martin Ingvar i dagens Vetandets Värld.

 Placebo innebär att patienter får verkningslösa mediciner. Ofta har placebo upplevts som något negativt, även om det betyder att behaga. Forskning på senare tid visar att patienter mår bättre och även rent fysiologiskt förändras i kroppen av placebo.

 Martin Ingvar är professor i integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna. Han är också föreståndare Osherinstitutet som arbetar med att integrera alternativmediciner i den konventionella medicinen, genom att använda strikt vetenskapliga metoder för att utvärdera och se vad som faktiskt händer.

 Vetenskapsradions medicinreporter Annika Östman möter Martin Ingvar i ett samtal, med anledning av den kritiserade studien kring homeopati och PMS, och resonerar om vad placebo är och hur det kommer sig att det kan ha en sådan kraftfull effekt.
 −Att man kan få effekt av homeopati är inte konstigt. Men då använder man sig av kända fenomen man kan få genom suggesion och placebohantering. Det kanske är jättebra, men risken är att man gör detta istället för annan aktiv behandling. Jag har inga synpunkter på om folk vill prova, bara de berättar för sin ordinarie doktor om de tar örtmediciner eller får annan behandling, säger Martin Ingvar.

 Placebo är en del av vanlig kognitiv inlärningsteori, där människan gör förenklingar. Så fungerar även det immunologiskasystemet i kroppen. Neuropsykoimmunologi är begreppet för det, alltså hur hjärnan, psyket och immunologin hänger ihop.

 Martin Ingvar berättar hur man vid stress kan man mäta inflammationsmarkörer, vilket innebär att det nedåtstigande smärtstillande systemet fungerar sämre. Man får alltså svårare att skydda sig från smärta, har experiment visat på Osherinstitutet.
 −Det är väldigt spännande att vi då kan koppla ihop den subjektiva upplevelsen av smärta med det blodkemiska måttet, säger professor Martin Ingvar och berättar hur duktiga läkare kan utnyttja placeboeffekten i samtal med patienter.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".