Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kinesiska forskare i valet mellan frihet och pengar
Tor 06 jun 2013 kl 12:10
Kinas kommmunistparti handplockar varje år toppforskare från utländska institutioner genom att locka med miljonlön och generösa forskningspengar, och har i skuggan av den västerländska finanskrisen lyckats... skapa ekonomiska möjligheter för framgångsrika forskare som överglänser vad de erbjuds i de gamla forskningsstormakterna USA och Europa. Vilka faktorer, vid sidan om pengar, kommer att skapa framtidens viktiga forskningsgenombrott?

 Zhang Shili kom till Sverige från Shanghai av en slump, idag är han professor i mikroelektronik på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Efter att ha låtit sig värvas tillbaka till Kina en gång ger sin syn på Sverige och Kina som forskningsländer, och berättar om varför mycket pengar inte alltid är det som attraherar forskare.

 Inte heller He Yingfang hade Sverige med bland förstahandsalternativen när hon planerade sin karriär. Som internationell forskningshandläggare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm märker hon nu tydligt vilken dragningskraft Kina har fått, själv framhåller hon gärna Sveriges fördelar. Inte minst social jämlikhet tror hon hör till de faktorer som kan bidra till vetenskapliga genombrott.

 Sverige på den nya forskningskartan och ett program i serien om de nya forskningsländerna. Fler hittar du här:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".