Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Riskerat källskydd och strid om enad etik
Lör 01 jun 2013 kl 11:03
DN riskerade anonymiteten för papperslös I samband med REVA-debatten i mars publicerade Dagens Nyheter en sex sidor lång artikel om livet som papperslös i Malmö. Artikeln hyllades av många för att ha... kommit så nära de gömdas vardag, för att journalisten med så levande beskrivningar och med många detaljer lyckades skildra livet för dom gömda som lever mitt ibland oss andra. Men närheten till de gömda hade ett pris. De intervjuade kände sig exponerade och blev rädda att de skulle hittas av polisen. En av de papperslösa kände sig till och med tvungen att sluta skolan och att för en tid flytta från Malmö. Vår Malmöreporter Mikael Funke har tittat närmare på DN:s publicering. Ekot anklagat för att ha riskerat källa med hemliga dokument Ni känner säkert igen det - sidorna som bläddras fram i dramatiskt sidoljus - hemligstämpeln som skymtar till i förbigående.När reportern inte kommer längre med envisa frågor och kommunpampen eller näringslivstoppen står där och blånekar - det är ofta då de läggs upp på bordet - den granskande journalistikens verkliga trumfkort. De hemliga dokumenten. De som visar att reportern har rätt och att makthavaren ljuger. Men det finns risker med att visa att man vet för mycket. Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet tycker det viftas alldeles för mycket med hemliga papper i svensk journalistik. Källskyddet är i fara när redaktionerna vill visa vilka starka bevis man har på hand, säger Holmström. Man får nämligen räkna med att det finns andra som med lupp granskar korten. Kort som kan vara märkta och därför spårbara. Det här reportaget av Mattias Pleijel handlar om hur Justitiekanslern använde Ekots hemsida för att jaga källorna bakom Saudiaffären. Journalistförbundet vill samla all prövning av journalistik på ett ställe Frågan om den utskällda Yrkesetiska nämnden, som drivs av Journalistförbundet, har hamnat i hetluften - efter att förbundet kastat in den i den långdragna utredningen om en ny Medieombudsman. Ska MO ta över prövningen av journalisternas arbetsmetoder? Det tycker SJF - men förslaget får kritik för att bli alltför komplicerat och undergräva den nya Medieombudsmannens trovärdighet. Och när vår reporter Mattias Pleijel besökte SJF blev hans egen yrkesetik ifrågasatt.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".