Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Busenkelt att göra en genförändrad växt
Tis 04 jun 2013 kl 12:10
Hur går det egentligen till, rent praktiskt, att framställan en genförändrad växt? En GMO? På Umeå Plant Science Center vet man. Det är en av de forskningsanläggningar i Sverige där man arbetar som intensivast... med just genförändrade organismer. Här finns idag omkring 150 forskare, och de allra flesta av dem arbetar med just GMO.

På Umeå Plant Science Center handlar det, som namnet antyder, om just växter. Aspar och det lilla ogräset backtrav är favoritväxterna nummer ett, och syftet är i första hand grundforskning. Att förstå hur träd och andra växter fungerar.

För att kunna göra det har man byggt säkerhetslaboratorium och säkerhetsväxthus i flera våningar. Ingenstans i Sverige framställs det och forskas så mycket på GMO som i de här växthusen.

Reglerna som bestämmer hur genförändrade organismer får hanteras regleras på EU-nivå, och är mycket mer omfattande än om man skulle arbeta med det som brukar kallas för traditionell växtförädling. Genförändrade fröer får till exempel skickas på posten, men så fort förpackningarna ska öppnas så måste det ske inne i säkerhetsanläggningen. Och alla rester från forskningen, alla växtdelar och all jord måste brännas som farligt avfall.

Stefans Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi, visar runt bland sticklingarna och bakterielösningarna.

Fler program i serien Genvägen:Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".