Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum

Humaniora mot epidemierna

Mån 03 jun 2013 kl 13:35
Kan föreställd immunitet och myter om jättemonster skydda oss mot svåra sjukdomsspridningar? Vi fortsätter vår upptäcksfärd kring vad de humanistiska forskarna egentligen kan göra för nytta inför mänsklighetens... stora utmaningar.

Vi använder ord och begrepp och vi skapar egentligen berättelser, och det kan ibland vara lika kraftfullt som ett piller, säger vetenskapsteoretiker Morten Sager. Dagens program handlar om hur humaniora kan hjälpa oss hantera epidemierna.

Vi hör Morten Sager, lektor i vetenskapsteori vid Göteborgs Universitet berätta om liknelsen mellan vetenskapen bakom antibiotikan och och ett klumpigt jättemonster.

Britta Lundgren, professor i etnologi vid Umeå Universitet berättar om sitt nya forskningsprojekt kring svininfluensan och hur vi människor föreställer oss vår motståndskraft.

Filosofiprofessor Christian Munthe, som har varit med och utformat vår svenska pandemiplan, filosoferar kring både antibiotikaresistens och svininfluensan.

David Thorsén, doktor i idé- och lärdomshistoria här på Uppsala Universitet, berättar om sin nya avhandling om den svenska aidsepidemin. En epidemi som kolliderade med den medicinska vetenskapens självbild i början av 80-talet.

Programledare: Niklas Zachrisson

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Tor 06 apr kl 04:30(30 min)
Tis 03 jan kl 14:30(24 min)
Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)
Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)
Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".