Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Vi hade inte överlevt utan vår sista fosterfamilj
Ons 12 jun 2013 kl 20:03
Kathrine och hennes lillebror Jerry fick vara med om många uppslitande avsked som barn. De flyttades runt från barnhem till fosterhem till barnhem flera gånger. Räddningen blev den familj som Kathrine... kallar för det bra fosterhemmet.

- Jag glömmer aldrig den dag Kathrine och Jerry kom och vi hämtade dem vid tågstationen i Härnösand berättar Karin 92 år. Kathrine tog min hand och kallade mig för mamma...

Innan Kathrine och Jerry kom till fosterfamiljen i Norrland bodde de tre år i en annan fosterfamilj som satte djupa spår i syskonen.

- Vi blev inlåsta i soprum, fick munnarna igentejpade och blev slagna med mattpiska, berättar Kathrine. Räddningen blev när fosterpappan i den familjen bad att få bli av med oss och vi fick flytta.

Anledningen till att Kathrine och Jerry blev fosterbarn tar sin början i början av 1960- talet. Deras mamma kör moped till jobbet och blir påkörd och dödad av en långtradare. Dessförinnan hade parets första två barn, som också hette Kathrine och Jerry, brunnit inne i en lägenhetsbrand.

Kathrine får under en tid bo hos långtradarchaufförens familj. Men när de råkar ut för en bilolycka tror chaufförens hustru att de för otur med sig.

Pappan tar ensam hand om barnen, men när sjukskrivningen tar slut och han ska återvända till arbetet ber han om hjälp. Det var då syskonens resa från barnhem till fosterhem började. 

Räddningen kom när Katrine var nästan sju och Jerry fem. Då kom de till Norrland och familjen som blev som deras egen.

Under många år har Kathrine sökt i arkiven för att försöka få en förklaring till hur vanvården kunde pågå så länge i den första familjen och också vad det var som hände när de till slut fick lämna fosterhemmet.

- Det bästa jag gjort är att tillsammans med min bror skriva ned det vi varit med om, berättar Kathrine.

I programmet medverkar också Ann- Sofie Bergman som skrivit en avhandling om fosterbarnsvårdens historia under 1900- talet. En avhandling som har fokus på fosterföräldrars lämplighet och olämplighet och kontrollen av fosterhemmen. Lyssna till en längre intervju med Ann- Sofie Bergman här:

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Tis 19 sep kl 11:04(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 18 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 12 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 11 sep kl 11:04(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 06 sep kl 11:04(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".