Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Pappersbok, läsplatta eller surfplatta
Fre 07 jun 2013 kl 12:10
Idag läser allt fler sina böcker i digital form på surfplattor och läsplattor. Vetandets Värld söker svaret på vilket medium ger oss bäst förutsättningar att ta till oss innehållet. Är det boken eller... någon av de bärbara skärmar som erbjuds på marknaden?

 Tyska forskare har undersökt hur testpersoners EEG och ögonrörelser förändras när de läser på de speciella svartvita läsplattor som är utrustade med så kallat e-bläck, och jämfört det med läsning på surfplattor som är belysta, samt med vanliga pappersböcker. Skillnaderna i hjärnans aktivitet och ögats arbete var så små att de knappt gick att mäta, utom i ett fall - den äldre testgruppen hade lite, lite hjälp av det faktum att surfplattan var belyst bakifrån.

 Den svenske forskaren Gustaf Öqvist Seimyr, på Bernadottelaboratoriet som är kopplat till Karolinska Institutet i Stockholm, har på liknande sätt jämfört läsning på läsplattor oh surfplattor. Hans studie visar att det var många som tvärtom reagerade på surfplattans bakgrundsbelysning, och föredrog läsplattans skärm, som bara reflekterar omgivningens ljus. I programmet träffar vi också en representant för e-boksbranschen, Björn Waller, som är omvärldsanalytiker på Elib, ett företag som ägs gemensamt av fyra stora svenska bokförlag.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".