Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes fredag 7 juni 2013 kl 12.10

Pappersbok, läsplatta eller surfplatta

 Tyska forskare har undersökt hur testpersoners EEG och ögonrörelser förändras när de läser på de speciella svartvita läsplattor som är utrustade med så kallat e-bläck, och jämfört det med läsning på surfplattor som är belysta, samt med vanliga pappersböcker. Skillnaderna i hjärnans aktivitet och ögats arbete var så små att de knappt gick att mäta, utom i ett fall - den äldre testgruppen hade lite, lite hjälp av det faktum att surfplattan var belyst bakifrån.

 Den svenske forskaren Gustaf Öqvist Seimyr, på Bernadottelaboratoriet som är kopplat till Karolinska Institutet i Stockholm, har på liknande sätt jämfört läsning på läsplattor oh surfplattor. Hans studie visar att det var många som tvärtom reagerade på surfplattans bakgrundsbelysning, och föredrog läsplattans skärm, som bara reflekterar omgivningens ljus. I programmet träffar vi också en representant för e-boksbranschen, Björn Waller, som är omvärldsanalytiker på Elib, ett företag som ägs gemensamt av fyra stora svenska bokförlag.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".