Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Humaniora mot rasism och främlingsfientlighet
Mån 10 jun 2013 kl 13:35
Kan studier av en prinsessas självbiografi och musik från 70-talet skydda oss mot dagens främlingsfientlighet? Ja det menar forskarna som medverkar i tredje delen i Forum Specials programserie som handlar... om vad de humanistiska forskarna kan hjälpa oss med mänsklighetens stora utmaningar.

- För det första gäller det att läsa, det behöver inte vara vetenskapliga undersökningar eller hård statistik, men det gäller att läsa nånting! säger Jane Rhodes, professor i amerikastudier vid Macalester College i Minnesota i USA.

Forum Special besöker bland annat Cambridge universitet i England för att ta reda på hur humaniora kan hjälpa oss bekämpa rasism och främlingsfientlighet.

Vi hör professor Jane Rhodes som studerat rasismen i USA under 18-1900-talen, och som berättar att den tydliga, sociala rasismen minskat, men den strukturella och mer mer farliga rasismen klamrar sig fast i samhället.

Litteraturvetaren Gaurav Desai har studerat en afrikansk prinsessas självbiografi och menar att hur vi ser på rasbegreppet är social konstruktion och att forskning om litteraturen ger oss värdefull kunskap om andra kulturella verkligheter.

Ash Amin, professor i geografi som forskar i gränslandet mellan humaniora och samhällvetenskap, varnar för främlingsfientligheten som sprider sig i Europa och västvärden.

Filosofen David Brax defenierar olika versioner av rasism i samband med att han är med och förbättrar hatbrottslagen, gemensam för alla EU-länder. Han rekomenderar filmen American history x, som illustrerar det mest effektiva sättet att bli av med fördomar.

Programledare: Niklas Zachrisson

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Vetenskapsradion Forum
Mån 14 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 07 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 31 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 24 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Tis 03 jan kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".