Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Alléer allt viktigare i krympande kulturlandskap
Tis 25 jun 2013 kl 12:10
I en tid när ekhagar och andra delar av kulturlandskapet växer igen blir alléer allt viktigare som livsmiljöer för många hotade arter. Men alléerna i sig är också hotade, bland annat av sjukdomar. Vetandets... värld var med på den nationella allékonferens som hölls vid Övedsklosters alléer i Skåne.

Alléer är fortfarande karakteristiska inslag på många håll i det svenska kulturlandskapet. Allt eftersom odlings- och haglandskap växer igen har de trädkantade vägarna blivit allt viktigare som livsmiljöer för arter som trängts ut från till exempel ekhagar som vuxit igen.

− Men det finns även hot mot alléerna, som sjukdomar av olika slag, påpekar trädexperten Nils-Otto Nilsson, som är en av de föreläsare som medverkar vid den nationella allékonferens som hölls vid Övedsklosters alléer i Skåne.

Att allékonferensen hölls just vid Övedskloster är ingen tillfällighet.

− Övedsklosters alléer är Sveriges främsta system av alléer, berättar Patrik Olsson, som promoverats till doktor i kulturgeografi på sin avhandling om alléer i Skåne.

Länsstyrelser och andra myndigheter satsar nu i allt högre grad på att bevara de alléer som finns kvar, bland annat med något som kallas hamling av de gamla träden.

− Det innebär att nästan alla grenarna tas bort och detta underlättar bland annat att håligheter bildas i träden, säger Nils-Otto Nilsson.

Programmet sändes första gången i maj 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".