Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bioteknikcenter lyfter forskningen i Kenya
Ons 26 jun 2013 kl 12:10
Det lönar sig att vara en mittpunkt i Östafrika. Framförallt har huvudstaden Nairobi har dragit fördel av det och tack vare alla internationella organisationer i staden har forskningen tagit stora steg... framåt. Vetenskapsradions Pelle Zettersten besöker det relativt nystartade "Bioscience for east and central Africa", en supermodern anläggning med laboratorier i världsklass inom bioteknik.

Förutom att ta fram tåligare och mer högkvalitativa grödor och djur för Afrikas många jordbrukare, så är centrets roll att binda samman forskare i 17 länder i Central och Östafrika, något som har stärkt forskningen i regionen avsevärt.

Medverkar gör bland andra, Segenet Kelemu, forskare och direktör vid Beca Hub. Rob Skilton, forskare och utvecklingsansvarig vid Beca Hub. Hako Arnoud, forskare ifrån Kamerun. Esther Kanduma, lektor och forskare vid Nairobis nationella universitet. Stephen Mwaura, forskare och ansvarig för fästing enheten vid ILRI. Appolinaire Djikeng, forskare och teknikansvarig vid Beca Hub.

Programmet sändes första gången i november 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".