Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
MOOC - gigantiska studiecirklar på nätet
Mån 17 jun 2013 kl 12:10
MOOC är förkortningen för massive open online courses som är kurser på nätet alla kan ta del av och på så sätt lära sig mer om väldigt många olika saker. Den senaste tiden är MOOC är ett ord som hörts... allt mer i diskussionen och debatter kring universitet, högskolor och utbildning och många frågar sig om MOOC är ett hot eller en möjlighet för svenska universitet.

 Gigantiska studiecirklar i olika ämnen som all i hela världen med tillgång till dator kan ta del av ja så kan en MOOC beskrivas. Ett sätt att sprida bildning i världen och ursprungstanken med MOOC var att göra kunskap tillgänglig för alla och på sätt öka bildningen.

 Nu har nya tankar kring kurser på nätet dykt upp. Skall det kunna leda till en regelrätt utbildning och i så fall vad händer med universiteten när man kan sitta framför datorn och utbilda sig. Kommer universitet då att försvinna? Det tror inte Eva Wiberg prorektor på Lunds universitet en av de om medverkar i programmet.

 Svenska universitet är mycket avvaktande till MOOC, och än så länge finns ingen svensk MOOC med det finns planer på det.  Men även om de inte blir så många svenska MOOCar så kan diskussionen kring dem leda till att svenska universitet och högskolor blir bättre på att ta vara på IT i utbildningen, menar Ebba Ossiannilsson som är omvärldsbevakare på Lunds universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".