Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Landstingets marknadsföring av HPV-vaccin
Ons 19 jun 2013 kl 12:10
För att så många som möjligt ska vaccinera sig med ett, enligt forskarna, bra och säkert skydd mot livmoderhalscancer har landstinget satsat på en omfattande informationskampanj. Skolsköterskorna har dock... märkt av oro och skepsis från barn och deras föräldrar. Har informationskampanjen motverkat sitt syfte?

Ragnhild Johnsson på Läkemedelsverket menar att det spelar roll vem som ligger bakom informationskampanjen. Eftersom det är landstinget som ligger bakom kampanjen klassas den inte som marknadsföring.

— Det finns även praxis från EU-domstolen när det gäller tolkning av den här typen av information. Och där man säger bland annat att åtgärder som ingår i medlemstaternas hälso och sjukvårdspolitik det omfattas inte normalt utav marknadsföring, säger Ragnhild Johnsson.

I programmet får vi även träffa Pär Sparén professor i medicinsk epidemiologi vid Karoliska Institutet. Mot bakgrund av sin forskning berättar han om vaccinet, vilka begränsningar det har och hur skyddet kompletteras med cellprovtagning.

Men vaccinet är inte bara en tillgång för folkhälsan, det är också en kommersiell produkt. Gunilla Jarlbro är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds Universitet och kritisk till Ladstingets kampanj. Hon menar att myndigheter inte alltid reflekterar tillräckligt över vilka intressen som är involverade.

— Vi tycker väl att det är en viss skillnad mellan att marknadsföra sockervatten och att få folk att vaccinera sig och ta hand om sin hälsa. Men läkemedelsindustrin är ju ganska så aggressiv och är med på olika håll. Professionen är ibland ganska ofta oreflekterad över vad de gör och i vilka sammanhang de deltar i, säger hon.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".