Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Epigenetiken styr ditt öde
Tis 18 jun 2013 kl 12:10
Vill du lära dig om ett forskningsfält som är otroligt expansivt och där man hoppas kunna hitta botemedel för så skilda folksjukdomar som cancer, schizofreni och ledgångsreumatism? Lyssna i så fall på... Vetandets värld idag som handlar om epigenetik, om hur gener kan slås av eller på beroende på bland annat av vilken mat vi äter och hur de förändringarna kan gå i arv.

Om din farfar svalt kan det göra att du lever längre. Den oväntade positiva effekten har studier visat i Överkalix där man studerat nästan två tusen personer och deras överlevnad. Forskarna såg att, beroende på om förfäderna utsatts för svält eller inte, så påverkade det hur länge deras efterkommande levde.

Orsaken tror man beror på epigenetik, ett oerhört expansivt forskningsfält. Epigenetik innebär förenklat att gener slås av eller på och att den förändringen kan gå i arv. Om generna slås av eller på kan påverkas av den mat vi äter, eller den stress vi utsätts för eller andra miljöfaktorer.

Det finns stora förhoppningar om att epigenetiska kunskaper ska revolutionera vårt sätt att behandla sjukdomar. Många av våra folksjukdomar, som ledgångsreumatism, schizofreni och alkoholism, har epigenetik som en gemensam nämnare.

Detta innebär också att det finns stora möjligheter att finna botemedel för dessa sjukdomar. Botemedel som baseras på epigenetiska landvinningar. Upptäckaren av arvsmassans grundstruktur, professor och Nobelpristagaren James Watson, har sagt att epigenetiken är den stora utmaningen, nu när uppbyggnaden av människans arvsmassa är känd i detalj.

Medverkar i programmet gör Olle Bygren, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Huddinge, Rolf Ohlsson, professor i genomets integritet vid Karolinska institutet i Solna, Marta Imreh, labbchef för Rolf Ohlsson grupp vid Karolinska institutet i Solna, David Allis, professor och chef för labb om kromatin och epigenetik, Rockefeller University, New York.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".