Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Humanioras kamp mot fattigdomen
Mån 17 jun 2013 kl 13:35
När är man fattig egentligen? Och hur kan humanister som konstvetare, filosofer och historiker hjälpa oss i kampen mot fattigdomsproblemen? Forum Special fortsätter undersöka vad de humanistiska forskarna... kan hjälpa till med, inför mänsklighetens stora utmaningar.

– För att bekämpa fattigdomen, måste man också veta vad själva problemet är, säger Charlotte Brydler lektor i konstvetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm.

Vi träffar Charlotte Bydler på till Botkyrka konsthall, där hon berättar vad konstvetenskapen kan bidra med i kampen mot fattigdomen och hur en tavla som föreställer ett par antiloper kan tolkas som ett uttryck för fattigdom och varför en tolkning som denna är relevant.

Torbjorn Tännsjö, professor i praktisk filosof vid Stockholms universitet, lägger fram de främsta moralfilosofiska argumenten till varför vi bör hjälpa fattiga människor i andra länder. Han berättar varför global demokrati måste införas för att lösa problemet och uttrycker kritik mot humanioras insats generellt idag inför stora utmaningar som fattigdomsproblemen.

På Cambridge universitetet i England träffar vi Simon Szreter, Professor i historia och socialpolitik, som berättar varför nationell registrering och en fungerande välfärd är en förutsättning för att ta ett land ur fattigdom och växa ekonomiskt – inte tvärt om, som många ekonomer menar, enligt Szreter.

Sune Sunesson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, pekar istället på de sociala skyddsnätens nackdel som ända sedan 1500-talet fungerat som en kontroll av de fattiga. Tvärvetenskaplig forskning kan på ett bättre sätt belysa den onda cirkeln av fattigdom som dagens samhälle befinner sig i menar Sune Sunesson.

Programledare: Niklas Zachrisson

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".