Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral...
Ett avsnitt från Fasad

Sommarnöjen

Fre 28 jun 2013 kl 10:03
Husen som byggdes för sommaren. 1938 sker något fullständigt revolutionerande i Sverige. Tiden är mogen att införa lagstadgad ledighet för alla arbetare; rätt till 2 veckors betald semester. Arbetarklassen... vinner äntligen den fritid som ger möjlighet att byta miljö och få perspektiv på sin vardag.

Enligt tidens ideologi anses förströelse göra människor förströdda, kortsiktiga nöjen göra människor nervösa. Aktiva nöjen, segling, camping- och cykelsemester, är det bästa. Runt om i landet, längs älvarna, vid sjöarna och i skogsbrynen, öppnas det vandrarhem, byggs det sportstugor och fritidshus för ett aktivt friluftsliv. Ny teknik och nya material gör att det går att bygga både billigt och lätt. Masonit, en träfiberskiva, används flitigt och du kan fortfarande se enkla så kallade "masonitstugor" på badorter som t.ex. Tylösand som byggdes ut på 30- och 40-talen. Fritidshusen saknar bekvämligheter, det ska vara utedass och vatten som hämtas i brunn. Tidigare, innan 1938 var det bara den välbeställda medelklassen och överklassen som haft möjlighet till sommarvistelser; sk. Sommarnöjen. Hus till för rekreation max 1,5 h timme med ångbåten ifrån staden. I veckans program tar arkitekten Katarina Bonnevier med oss ut i sommaren, till de hus vi tar vår tillflykt i när staden känns trång. Gäst i studion är arkitekturhistorikern Ann Katrin Pihl Atmer som berättar om vikten av veranda och utsikt. Hör Salima Severin berätta om vikten av att odla en kolonilott. Och hör hur den ekonomiska kollapsen 2007 skapade ruiner av semesterparadis i ett av världens turisttätaste land Spanien. 

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Fasad
Fre 16 aug 2013 kl 10:03(55 min)
Fre 09 aug 2013 kl 10:03(55 min)
Fre 02 aug 2013 kl 10:03(54 min)
Fre 26 jul 2013 kl 10:03(54 min)
Fre 19 jul 2013 kl 10:03(54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".